ASGARİ ÜCRET KONUSUNDA YENİ AÇIKLAMALAR SÖZ KONUSU

görüşmelerinde önce işveren ve devletten rakam beklediklerini dile getirerek, “Makul, mantıklı, çalışanların kabul ve tebessüm edeceği bir rakam olursa buna ‘evet’ deriz.” dedi.

Başkan Ergün Atalay, asgari ücretin işçi, işveren ile hükümet temsilcilerinin bulunduğu 15 kişilik Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından seçildiğini belirterek, komisyonda işçi için 40 yıldır Türk-İş’in masada yer aldığını belirtti.

Asgari ücretin kırk sene içinde yalnızca dört defa işçi, işveren ve hükümetin anlaşmasının ardından belirlendiğini vurgulayan Atalay, “Asgari ücret 40 sene önce başlangıç ücretiydi ama şimdi 7 milyon işçinin ‘geçim ücreti’ oldu. ‘Geçim ücreti’ diyorum ama insanlar bu ücretle geçinemiyor.” şeklinde konuştu.

Bugüne dek asgari ücret müzakerelerinde bilimsel nitelikteki araştırmalar kapsamında makul ve mantıklı isteklerle masada olduklarını ifade eden Atalay, “Mevcut asgari ücret rakamıyla insanların geçinme şansı yok. Onun için işverenler, hükümet ve TÜİK mantıklı ve makul bir rakamı komisyon üyelerinin önüne getirmeli. Komisyondaki arkadaşlarımızın bize ileteceği bu rakamı, biz de Hak-İş ve DİSK ile paylaşırız.” diye konuştu.

Atalay, öteki senelerden ayrı olarak bu sene asgari ücrette istedikleri rakamı belirtmediklerinin altını çizerek, şu ifadeleri kullandı:

“Önce işveren ve hükümet getirsin rakamı. Makul, mantıklı, çalışanların kabul ve tebessüm edeceği bir rakam olursa buna ‘evet’ deriz. Biz de isteriz işveren ve hükümetle birlikte imzalayalım ama toplumun kabul edeceği bir rakam olmalı.” dedi ve devam etti.

Asgari ücretin yeni rakamlarıyla alakalı olarak bir rakam düşündüklerini belirten başkan Atalay, sözlerini şöyle bitirdi:

“TÜİK, bir işçinin aylık gıda harcama tutarını açıklasın. Ona göre hareket ederiz. Toplumun yüzde 40’ı güzel bir haber bekliyor. Güzel haberlere toplumun bu dönemde daha çok ihtiyacı var. İnşallah, umut ettiğimiz bir rakam önümüze gelir, biz de masada imzalarız.” diyerek aktardı.

PARTİLERİN ASGARİ ÜCRE TALEPLERİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, asgari ücretin en az 3 bin 100 lira olması gerektiğini belirtti.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener Asgari ücretin net 3 bin lira olması gerektiğini söyledi.
HDP İstanbul İl Eş başkanı Elif Bulut, asgari ücret en az 4 bin TL olmalı diyoruz.

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Türkiye’de yoksulluk sınırının 8 bin 85 lira olduğunu belirterek, asgari ücrette hedefin yoksulluk sınırı olması gerektiğini aktardı.

DİSK’İN TALEBİ

DİSK, 2021 yılı asgari ücretin net 3 bin 800 lira olması gerektiğini belirtti.

...

17 Aralık 2020 - 22:35 'de eklendi ve kez görüntülendi.
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT