BAKIN NEYE SEBEP OLUYOR!

-
- Çoğu kişinin yaptığı yanlışı bugün herkese açıklayacağız. Bunu kesinlikle yapmayın. Bakın neye sebep oluyor! Bu yıkanmanın şeklini de Hz. Peygamber (asm) kendi tatbikatıyla bize öğretmiştir. G-us’lün daha çok manevî bir temizleme aracı olduğu unutulmamalıdır. C’nü-üp uyumak işte bunlara sebep oluyor; Devamını okumak için fotoğrafa t’klayınz..
-
- Bu yıkanmanın şeklini de Hz. Peygamber (asm) kendi tatbikatıyla bize öğretmiştir. G-us’lün daha çok manevî bir temizleme aracı olduğu unutulmamalıdır. Çünkü vücudumuzun herhangi bir yerinde görünür bir pislik veya kir-pas olmasa bile Cü-n’üp olan kimsenin ibadetlerini yerine getirebilmesi için mutlaka gusletmesi gerekir. Ayrıca gerekli şartları yerine getirilmeyen yıkanma, ne kadar itinalı yapılırsa yapılsın g-us’lün yerine geçmez ve bununla Cü-n’üplükten kurtulmak mümkün olmaz. Cü-n’üp olan kimse ilk fırsatta gusletmeye çalışmalıdır. Bu durumda ancak, içinde bulunduğu namaz vaktinin çıkmasına kadar müsaade vardır; daha fazla geciktirmesi günâh kazanmasına sebep olur. Gusletmeyi namaz vaktine kadar geciktirmek uygun değildir.Gudayf b. Haris (ra) şöyle demiştir: “Âişe’ye (ra): Ne dersin? “Resûlullah (asm) c’nü-üplükten dolayı, gecenin başında mı, yoksa sonunda mı yıkanırdı?” dedim.”Bazen başında bazen de sonunda guslederdi” dedi.Allahu Ekber… Genişlik (kolaylık) veren Allah’a hamd olsun, dedim. (Nesâî, tahâre 140, 141, gusl b; Ahmed b. Hanbel.Vl, 47) Hadîs-i şeriften, c’nü-üp olan kişinin, c’nü-üp olur olmaz hemen yıkanmasının farz olmadığı, gecenin sonuna kadar g-us’lü tehir ve terk etmesinin caiz olduğu anlaşılmaktadır. Ancak g’us-ülde acele etmek efdaldir. Resûlullah (asm) ümmetine bir kolaylık ve cevazına işaret etmek üzere g-us’lü bazen gecenin sonuna kadar te’hir etmiştir. C’nü-üp olan kişinin, c’nü-üp olur olmaz gusl etmesi farz değildir. (Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi)C’nü-üp olan kimse, hemen yıkanmaz da, gusletmeyi namaz vaktine kadar tehir ederse, günahkâr olmaz. Muhıyt’te de böyledir. (Fetevayi Hindiyye) C’nü-üp kimse gusletmeyi namaz vaktine kadar geciktirirse günahkâr olmaz. Ama daha önce yıkanması faziletlidir. Nitekim Şeyh Siracüddin el-Hindi (ra) diyor ki : Abdestsiz olana abdest almak, c’nü-üp olana gusletmek, aybaşı halinden veya lohusalıktan temizlenen kadına boy abdesti almak, henüz namaz vakti girmeden vâcib değildir.Bahrirâik ve Fetâvâ-yi Hindiyye’de de bu husus açıklanmıştır. (Kaynaklarıyla İslam Fıkhı)Cü-n’üp olan kimse ilk fırsatta gusletmeye çalışmalıdır. Bu durumda ancak, içinde bulunduğu namaz vaktinin çıkmasına kadar müsaade vardır; daha fazla geciktirmesi günâh kazanmasına sebep olur… G’us-ülde acele etmek efdaldirAli (ra) Resûlullah’ın (asm) şöyle buyurduğunu haber vermiştir:”İçinde, resim, köpek ve c’nü-üp bulunan eve melekler girmez” (Ebû Dâvüd, libâs 129; Nesaî, tahâre 167, hayl 11; Dârimî istîzân 34; Ahmed b. Hanbel, I, 80, 83, 107, 139, 150)Meleklerin evlerden uzak kalmalarına sebep olan şeylerden birisi de c’nü-üplük halidir. Bundan murat g-us’lü terketmeyi âdet haline getirip, namaz vaktinin geçmesine aldırış etmeyenlerdir. Resûlullah’ın (asm) bir g’us-ülle bütün hanımlarını dolaşması, Hz. Âişe’nin bildirdiğine göre, g-us’lü bazen gecenin sonuna kadar geciktirmesi, bir müddet c’nü-üp durmanın mahzurlu olmadığını gösterir.
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.